3 Ekim 2009

tony gatlif

efendim tony abi harika filmlere imza atmış fevkalade bir insandır ki sadece yönetmen değil bir filmin kapsayacağı her şey olabilir o
misal ;yapimci, muzisyen, senarist, aktor ne ararsanız vardır onda.cezayirde doğmuştur , fransız vatandaşıdır ve roman film yönetmedir.vengo , gadjo dilo, lathco drom , swing isimli filmleri en sevilenleri olmakla birlikte latcho drom[exils (sürgündekiler)] -çingenelerle ilgili belgeseldir, doğudan batıya kadar (hindistandan fransaya )sürer ve çingenelere bakışın doğudan batıya nasıl değiştiğini sergiler ve fevkaladedir-isimli filmiyle 2004 te cannes film festivalinde en iyi yönetmen ödülünü almıştır.onu için müziğin yeri ayrıdır. vengo isimli filmindeki "naci en alamo" parçasıyla yürekleri ağlatmıştır ve herkesi müziğe hayran bırakmakla kalmayıp film için müziğin önemini yüzümüze çarpmıştır.naci en alamodaki büyük başarıların en büyük parçası belkide remedios silva pisa dır aşikar ve o filmlerinde bize "la caita " gibi bir harika seside tanıma şansı sağlamıştırki ah elleri öpülesi tony abi. bir söyleşisinde :

"benim hoşuma giden, duygular, yola düşmek, keşifler... benim için sinema insanları yolculuğa çıkarmaktır, ama organize olmayan bir yolculuğa."

"film üzerine düşünmeye başladığımda müziği de düşünürüm. müzik filmin omurgasıdır, senaryoyu yazarken ve çekim mekanları saptarken eş zamanlı olarak müziği de tasarlarım." diyerek bize bu durumu aktarmıştır zaten.


istanbul a geldiğinde

''kültür başkenti demek! bu çok iyi bir şey. ama bana hep yaptıkları yüksek kuleleri gösteriyorlar. kültürden söz ettiklerinde kastettikleri "money". mahalleleri, yeşil alanları korumak gibi dertleri yok. büyük binalardan, alışveriş merkezlerinden, lalelerden bahsediyorlar hep. bunlar "kültürün başkenti" anlamına gelmiyor ki, "kapitalizmin başkenti" anlamına geliyor'' sözlerinin sahibi.

diyerek güzelde bir ayar vermiştir ki unutulmaz.

Ve son olarak bir şeyler yazmak gerekirse tony gatlif gönüllerin yönetmenidir, o müzikle içimize işler filmlerini, vengoda intikamı, gadjo dilo da aşkı yaşatır bize. onunla öğrendiklerimiz ve yaşadıklarımız bununla sınırlı değildir tabiki, coğrafyaları anlatır bize, güzellikleriyle , yarattığı karakterleriyle ve dans eden en güzel kadınlarıyla, iyiki varsın be tony abi.


filmogrofisi:

1975 la tête en ruines

1978 la terre au ventre

1982 les princes

1985 rue du départ

1988 pleure pas my love

1990 gaspard et robinson

1993 latcho drom

1994 mondo

1997 gadjo dilo

1998 je suis né d'une cigogne

1999 vengo del moro

2002 swing

Hiç yorum yok: